Starten met ondernemen

Ondernemer Coaching

Ik wil voor mezelf beginnen, maar…

Waarom startende zzp’ers klagen over een hobbelige zandweg… en de kortste routebeschrijving naar de snelweg van succes!

Ik gun ieder mens die overweegt voor zichzelf te starten een sparringpartner. Om jezelf tot bloei te laten komen. Om bewust het besluit te nemen er wel of niet voor te gaan, waarbij angst geen rol speelt in dat besluit.

Drie type starters

Er zijn grofweg drie type starters te benomen onder de zzp’ers:

1. De rasechte durfal
2. De twijfelaar
3. De dromer

Het eerste type pakt als een rasechte ondernemer The Highway om succesvol te worden. Deze ondernemer schut alle ballast van zich af en gaat met volle focus aan de slag. Niets of niemand houdt deze startende ondernemer tegen.

Voor veel startende ondernemers klinkt dit als The Highway to hell. Er zijn vaak nog zoveel twijfels.

Type twee start wel maar ziet nog veel beren op de weg en blijft daarom ook nog part- of fulltime bij een werkgever in dienst. Type drie houdt het alleen bij dromen en blijft de stap om te starten als zzp’er voor zich uitschuiven. Onder het mom als “de tijd is er nog niet rijp voor….” 

De veiligheid van een hobbelige zandweg voor een zzp’er

De twijfelaar en dromer bekijken het starten van de onderneming vanuit een risico-inventarisatie. Waar de rasechte durfals direct oplossingen zien voor problemen zien de twijfelaars en dromers angst. Het zijn moeilijke issues die om verantwoordelijke besluiten vragen. Niet alleen voor de starter zelf maar ook voor zijn of haar omgeving. De hobbelige zandweg staat voor de problemen die opgelost moeten worden voor je goed kunt ondernemen. 

Voorbeelden van twijfelaars en dromers zijn: 

 • Onzekerheid over inkomen. Ik heb wel een gezin en huis te onderhouden.
 • Ik ben nu te druk en heb nog geen tijd.
 • Dan moet ik investeren. Dat kost geld maar levert niet direct wat op.
 • Als zzp’er heb ik geen collega’s meer, met wie moet ik dan sparren?
 • Wat zal mijn werkgever ervan vinden? Krijg ik last met een concurrentiebeding?
 • Dan moet ik veel regelen! Pensioen, verzekeringen etc. dat geld heb ik nog niet. 
 • Heb ik wel genoeg kennis om dit voor mezelf te willen doen?
 • Ik ken genoeg verhalen waar het mis ging. Een faillissement is een drama!
 • Ik wil geen moeilijkheden, gezeur of problemen.
 • Dan moet ik mijn luxe veilige leven inruilen voor zoveel onzekerheid.
 • Mijn omgeving steunt het idee niet.
 • Ik voel mijn motivatie om écht te starten nog niet… als die er is ga ik starten.

In mijn praktijk zie ik tijdens de coachingsessies dromen de vrijheid krijgen die soms wel jaren diep weggestopt zijn. Het probleem van het wegstoppen is dat het onbewust aandacht blijft vragen. Het speelt op de achtergrond mee in hoe gemotiveerd je werkt voor een werkgever en hoe je naar jezelf kijkt. 

Herken je het twijfelende gevoel of zie je vooral beren op de weg in plaats van mogelijkheden? In de laatste alinea van dit artikel vertel ik je hoe je serieus aandacht schenkt aan jouw ideeën.

Ondernemen naast je dienstverband bij een werkgever

Type twee, de twijfelaar, heeft meestal de stap richting ondernemerschap al wel gezet. Vanuit het zoeken naar veiligheid is er gekozen om te starten naast een part- of fulltime baan bij een werkgever. 

Deze vorm van starten vraagt extra discipline en doorzettingsvermogen. Waarom? De noodzakelijke prio om je bedrijf tot groei te brengen is minder aanwezig. De baan zorgt voor zekerheid in financiën. Het sociale leven gaat door. Huishoudelijke taken stapelen zich op. Je doet al snel andere taken in plaats van werken aan de groei van het bedrijf.

Het levert stress en teleurstelling op wanneer je beloftes die je naar jezelf hebt gemaakt niet waarmaakt. Waar eerst met vol enthousiasme is gestart begint een gevoel van schaamte/falen de overhand te krijgen. Het maakt dat dit type ondernemer na de start gaat twijfelen of het wel verstandig is om door te gaan.

Herken je deze twijfel? Stop dan nog niet! In de volgende alinea leg ik je graag uit hoe je jouw bedrijf wel kunt laten groeien.

De kortste weg naar de snelweg van succes 

Alles wat je aandacht geeft groeit. En dat is precies mijn advies voor jou om tot succes te komen. Zoek een mentor, coach of manager. Iemand die je kan helpen. Niet om jou het werk uit handen te nemen, maar om de focus en wensen in het juiste perspectief te zien. Iemand die jouw de juiste vragen kan stellen. Zoek iemand die dit proces kent en vanuit het gevoel begrijpt wat de oorzaak van de hobbels in jouw zandweg zijn. In plaats van een hobbelige zandweg wil je gas kunnen geven op een mooie rechte weg die er speciaal voor jou ligt. Je zou wel eens kunnen vliegen!

Ik gun ieder mens die overweegt voor zichzelf te starten een sparringpartner. Om jezelf tot bloei te laten komen. Om bewust het besluit te nemen er wel of niet voor te gaan, waarbij angst geen rol meer speelt in dat besluit.

Wat ik voor jouw kan betekenen als bewustzijnscoach

Als je eens wist wat je in drie maanden kunt creëren!

Ook ik ben naast mijn werk voor een werkgever mijn onderneming gestart. Ik deel graag mijn kennis en ervaring in dit proces. Focus, inspiratie, een stok achter de deur, helpende weetjes, maar ook informatie over hoe je groeit.

We gaan van klein naar groot, zodat je weet wat je doet. Spiegelende vragen die je visie op de toekomst verhelderen. Geen angstige stappen. Je voert gesprekken waarin jij kunt groeien vanuit passie en zelfvertrouwen.

Een sparringpartner over je businessplan, de te nemen stappen, advies over hoe je aan klanten komt en hoe je dat moet doen met je tarieven. Niet alleen praten, maar ook meerdere helpende werkbladen.

In maximaal zes coachingsgesprekken leer je hoe je twijfels over starten met ondernemen omzet naar een duidelijke keuze. Dat helpt jou geluk te ervaren.

Er zijn  nog meer mogelijkheden

Prive coaching

Privé Coaching

Ik coach je met positieve doelen naar een toekomst die 100% bij jou past én jouw leven lichter, leuker en vrij maakt.

Prive coaching

Werknemer Coaching

Investeren in het welzijn van een werknemer levert altijd betere prestaties voor bedrijf en omgeving. Ik voorkom uitval en zet de werknemer in kracht.

Prive coaching

Ondernemer Coaching

Starten, groeien en balans vinden tussen werk en privé. Deze thema’s geven een kick en maken ondernemers tegelijk onzeker. 

Wat houdt je nog tegen om te gaan ondernemen? Bel of app gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan kijken we welke groei persoonlijk en in (de start van) je bedrijf te maken zijn. 

Wat anderen vertellen over hun coach ervaring

Monyanet 

Ik ben veel meer vanuit mijn gevoel gaan leven en voel me nu echt zeker.

Sophie

Dankzij de coaching is mijn fundering zo sterk geworden dat ik nu weet dat ik moeilijkheden goed aankan.

Alex

Het is persoonlijk en krachtig. Ik neem nu honderd procent beslissingen vanuit mijn hart.

Neem contact op voor een vrijblijvend advies

Bellen

3 + 15 =

Mailen

4 + 7 =

Suzan Bannink werkt samen met