Angsten

Privé Coaching

Ontdek hoe angst vaak ongemerkt je gedrag beïnvloedt 

Pure angst is zichtbaar en/of merkbaar aan gedrag. Onbewuste angst fluistert ongemerkt op de achtergrond. Het geeft adviezen over wat je het beste kunt doen om problemen te voorkomen. Het verslindt subtiel je energie. Hoe krijg je deze angsten in beeld? Nog belangrijker: hoe los je dit op?

“Je zegt ik ben vrij, maar jij bedoelt ik ben zo eenzaam
Je voelt je te gek, zeg jij, maar ik zit niet te dromen.
Want die blikken in je ogen, zeggen alles tegen mij
Ik voel me precies, als jij en jij kan eerlijk zijn…
…Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug”

Songtekst van het lied: Geef mij je angst

De onzichtbaarheid van angst

De tekst van het lied is treffend. Angst is vaak onzichtbaar in de samenleving. We vertellen onszelf en de omgeving: “zo ben ik nu eenmaal, dat heb ik altijd al” of “ik heb gewoon die behoefte niet.” We zeggen A maar voelen B. Nog vervelender is het waneer je zelf niet meer doorhebt dat je de keuzes die je maakt vermijdend gedrag zijn. Ik zal uitleggen wat ik daarmee bedoel.

Reële en irreële angst

Angst voor een giftige slang is volstrekt normaal. Het is natuurlijke reactie om jezelf in veiligheid te  stellen. Wanneer je diezelfde slang op televisie niet durft te bekijken, omdat je bang bent gebeten te worden, dan spreken we over een irreële angst. De slang kan jou onmogelijk pijn doen vanuit die positie. In dit voorbeeld is de slang iets tastbaars. Angst voor afwijzing, angst voor de toekomst, angst voor wel of geen relatie, angst voor een reactie van mensen en de angst voor de keuze wel of geen kinderen.

Patronen ontwikkelen op angst

Wanneer je angst te groot wordt zal je brein er alles aan doen om je veilig te stellen. Soms schiet dit door. Zo durven mensen niet alleen in het donker over straat of zal men nooit in een vliegtuig stappen. Om te dealen met de angst worden er nieuwe patronen bedacht om er mee om te gaan.

Bij angsten in het hoofd gebeurt dat ook. Geen relatie aangaan omdat je niet weet of je wel kinderen wilt / of je wel een goede moeder kunt zijn. Niet aan een cursus beginnen omdat je bang bent dat je het niet kunt. De angst van de afwijzing van een eerder moment bepaalt het gedrag van nu.

Oorzaken van angst

De reden dat iemand angsten ontwikkelt is niet altijd aan te wijzen. Het kan aangeleerd zijn, met chronische stress te maken hebben of komen door een trauma. De oorzaak doet er uiteindelijk niet toe. Het gaat erom hoe je er in de toekomst mee dealt.

Wegdrukken van angst

Ik zie vaak dat mensen hun angst onbewust wegdrukken. Dat kan gebeuren uit schaamte, automatisch gedrag of omdat een expert zegt het nu wel de hoogste tijd is om over een trauma heen te stappen. Het probleem hiervan is dat het een poosje goed gaat. Het gaat goed omdat er maniertjes gevonden worden om er mee om te gaan. Toch komt de angst vroeg of laat altijd weer boven.

Wat huisarts en fysio met angst te maken hebben

Hoe dieper weggestopt, hoe explosiever de angst uiteindelijk vaak terugkeert. Tot die tijd sluimert de angst en kost de onbewuste aanwezigheid ervan energie. Vermoeidheid en hoofdpijnen komen steeds vaker voor. Er is vaker sprake van achterdocht naar partner, vrienden en/of werkgever. In de loop van de tijd ontwikkelen zich trillingen en andere spanningen in het lichaam. De fysio of huisarts probeert een probleem op te lossen dat eigenlijk voortkomt uit een diep (onbewust) genegeerde angst.

De weg van de minste weerstand houdt je gevangen

Heb je last van onverklaarbare klachten of rommel je al een poosje met je gezondheid zonder dat de oorzaak direct duidelijk is? Laten we dan eens kijken of angst jou mogelijk meer beperkt dan je zou willen. Om in de tekst van het lied te blijven: “Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug”.  Juist door er naar te kijken ontstaat er weer ruimte om verder te leven en zul je merken dat je weer energie en zin hebt om open te staan voor nieuwe dingen in de toekomst.

Met bewustzijnscoaching gaan we aan slag met de vraag wat jouw mogelijk aanwezige angsten zijn en hoe je hier op een gezonde manier mee kan omgaan. In maximaal zes sessies gaan we stap voor stap werken aan een toekomst waarin jij je weer vrij zult voelen.

Er zijn  nog meer mogelijkheden

Prive coaching

Privé Coaching

Ik coach je met positieve doelen naar een toekomst die 100% bij jou past én jouw leven lichter, leuker en vrij maakt.

Prive coaching

Werknemer Coaching

Investeren in het welzijn van een werknemer levert altijd betere prestaties voor bedrijf en omgeving. Ik voorkom uitval en zet de werknemer in kracht.

Prive coaching

Ondernemer Coaching

Starten, groeien en balans vinden tussen werk en privé. Deze thema’s geven een kick en maken ondernemers tegelijk onzeker. 

Voel je altijd vrij om contact met mij op te nemen en samen door te spreken hoe coaching wel of niet zinvol is in jouw situatie.

Wat anderen vertellen over hun coach ervaring

Monyanet 

Ik ben veel meer vanuit mijn gevoel gaan leven en voel me nu echt zeker.

Sophie

Dankzij de coaching is mijn fundering zo sterk geworden dat ik nu weet dat ik moeilijkheden goed aankan.

Alex

Het is persoonlijk en krachtig. Ik neem nu honderd procent beslissingen vanuit mijn hart.

Neem contact op voor een vrijblijvend advies

Bellen

15 + 4 =

Mailen

7 + 2 =

Suzan Bannink werkt samen met